ile trwa parzenie kawy

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Mimo to wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w globie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, by uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. co to jest kawa po turecku Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a również słusznego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film