włoskie jedzenie Kraków

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może w następstwie tego, że używane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, naturalnych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też rozkoszne oraz oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie wyłącznie smakują niesamowicie, jakkolwiek także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja w Krakowie

Spójrz na kilka poniższych elementów, jakie stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to niemalże niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.

restaurants main market square krakow

   

Pomidory z puszki
Świeże pomidory są doskonałe, jakkolwiek te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezwykle ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, zawiera związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.