Smaczna włoska restauracja – typowe menu
Włoskie restauracje to w kraju najbardziej popularny typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, treściwe i nie jest kosztowne. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi goście degustują rzadsze dania – risotto, polentę i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku cechom: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu są również mniej popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz jedzenie z wielu miejsc kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wina z Włoch
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Kolacja na włoską modę koniecznie powinien obejmować też trunek. Odrobina białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji norma. mięso sezonowane w Krakowie Najbardziej znane wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi oraz monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodny wachlarz win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez wątpienia warto poszukać restauracji, która umie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film